Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Who is who: Gotan Project

Η Cristina Vilallonga μαζί με τους Tango Quartet επισκέπτονται την Ελλάδα και το Half Note και αμέσως η όραση, η ακοή και η μνήμη μας στρέφονται στη μουσική των αγαπημένων Gotan Project, που σφραγίστηκε από την γήινη και ζεστή φωνή της ταλαντούχας Καταλανής ερμηνεύτριας. Με αυτή την αφορμή, ας κάνουμε ένα γρήγορο flash back στους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του γνωστού συγκροτήματος.

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011
Οι Gotan Project, μια από τις πιο δραστήριες και εμπνευσμένες σύγχρονες μπάντες διεθνώς, αναμειγνύουν με ακρίβεια και ταλέντο, dub, trip hop, jazz, αργεντίνικο tango καθώς και παραδοσιακές και street μουσικές φόρμες. Περπατούν σε δρόμους φωτισμένους από την electronica, σταματούν στο ταμείο μελωδικής πανδαισίας και μας κόβουν εισιτήριο για τον πλανήτη της tango-tronika.
- Προτού τελειοποιήσουν τον ήχο των Gotan Project, που αποτελεί βασικό σημείο συνάντησης της electronica με τo tango, ο Γάλλος Philippe Cohen Solal και ο Ελβετός Christoph H. Mueller (πρώην μέλος των Touch El Arab) συναντήθηκαν στο Παρίσι και δούλευαν παρέα στους Boys from Brazil και τους Stereo Action Unlimited. Ήταν αρχές του 1996.
- Με την κυκλοφορία -από την Ya Basta- της μουσικής τους, τράβηξαν αμέσως την προσοχή των έμπειρων αυτιών των Jazzanova, Gilles Peterson, Mr. Scruff καθώς και άλλων «ηχογνωστών» της electronica, ενώ η Coca Cola επέλεξε ένα κομμάτι των Boys from Brazil για να ντύσει μουσικά μια ευρωπαϊκή της διαφήμιση.

- Παρά την επιτυχία, το ντουέτο επιθυμούσε ένα project που θα διέθετε μια περισσότερο σταθερή διάθεση και βάση. Νιώθοντας ότι τόσο η tango όσο και η dub έχουν μία υποτονική και μελαγχολική βάση, αποφάσισαν να συνδυάσουν τα δύο είδη.
- Με την προσθήκη του Eduardo Makaroff το 1999, σχημάτισαν τους Gotan Project και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δεκάιντσο, «Vuelvo Al Sur/El Capitalismo Foráneo», τον Φεβρουάριο του 2000. Η παρουσία της μπάντας έγινε αισθητή στην Βρετανία και τον ευρωπαϊκό Tύπο και σύντομα η XL Recordings κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album τους, «La Revancha del Tango», το 2001. Ως αυτο-αποκαλούμενοι «κορυφαίοι Αργεντινοί μουσικοί εξόριστοι στο Παρίσι» περιόδευσαν για να προωθήσουν το album με guests μουσικούς και ένα ιδιαίτερο video σκηνικό που εμπνεύστηκε η multimedia καλλιτέχνιδα Prisca Lobjoy.
- Το «Inspiración Espiración» κυκλοφόρησε το 2004.
- Τον Νοέμβριο του 2005, λίγα λεπτά πριν την εμφάνισή τους στο Gran Rex στο Μπουένος Άιρες, ο Αργεντίνος της μπάντας, Makaroff, μιλώντας από καρδιάς είπε: «Οι στίχοι πολλών διάσημων μουσικών πάντα μιλούν για την επιστροφή σ’ αυτήν την πόλη κι έτσι γυρίζουμε πίσω στο Νότο και στον τόπο της καρδιάς μας».
- To «Lunatico» του 2006 -σε συνεργασία με τους Αμερικανούς Calexico και τον Ry Cooder- πήρε τ’ όνομά του από το άλογο κούρσας του ήρωα του tango του ’30, Carlos Gardel. Aκολουθήθηκε από το album «Tango 3.0» που κυκλοφόρησε το 2010.
- Τον Απρίλιο του 2011, για να γιορτάσουν την δέκατη επέτειο από το ντεμπούτο τους album ««La Revancha del Tango», οι Gotan Project επιστράτευσαν τα αστέρια της nueva cumbia σκηνής για ένα remix στο αρχικό album, το οποίο κυκλοφόρησε τον επόμενο Οκτώβριο, υπό τον τίτλο «La Revancha en Cumbia».
- Το όνομα της μπάντας είναι αποτέλεσμα ενός γλωσσικού παιχνιδιού αντιστροφής γραμμάτων και συνδέεται με μία διάσημη tango συλλογή που δημιούργησαν κλασικοί Αμερικανοί μουσικοί, που συναντήθηκαν για να ηχογραφήσουν το συγκεκριμένο album, το οποίο κυκλοφόρησε το 1982. Το album έφερε τον τίτλο «Tango Project» και περιελάμβανε μια επανέκδοση του κομματιού «Por Una Cabeza» των Carlos Gardel και Alfredo Le Pera, που έχει ντύσει μουσικά ταινίες όπως οι «Λίστα του Σίντλερ», «Άρωμα Γυναίκας» και «Αληθινά Ψέματα».
Ακολουθώντας την επιτυχία του album «Tango Project», το σύγχρονο τρίο αποφάσισε να βαπτισθεί με ένα όνομα προς τιμήν του συγκεκριμένου album, που αποτέλεσε ορόσημο. Το παιχνίδι αντιστροφής γραμμάτων που χρησιμοποίησαν ονομάζεται vesre και είναι δημοφιλές στην ισπανική αργκό.
Σε στίχους tango μουσικής χρησιμοποιείται ευρύτατα για να δώσει έμφαση στη σκόπιμη υπόκοσμη ατμόσφαιρα ή για να οδηγήσει σε κωμική ανακούφιση. Πολύ απλά, η τελευταία συλλαβή μιας λέξης μετακομίζει στην αρχή της. Έτσι, στην περίπτωση της μπάντας, η λέξη Tango έγινε Gotan και ήταν η λέξη που το τρίο επέλεξε για το Project του, συνδέοντάς την με το ιδιαίτερα επιτυχημένο album «Tango Project» που σημαντικά συνέβαλλε στο να γίνει και πάλι δημοφιλής η tango μουσική.
- Το τραγούδι «Santa Maria (del Buen Ayre)» από το album «La Revancha del Tango» ακούγεται στην κύρια χορευτική σκηνή της ταινίας «Shall We Dance?» με τους Jennifer Lopez και Richard Gere. Το ίδιο τραγούδι έπαιξε και το 2010 στην κομεντί «Knight and Day», με πρωταγωνιστές τους Tom Cruise και Cameron Diaz.
- Μουσικές τους έχουν επίσης, ντύσει –μεταξύ άλλων- γνωστές αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Nip/Tuck», «Sex and the City», «Brothers & Sisters» και «Chuck». Μελωδίες τους έχουν επίσης, χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις και τηλεοπτικά shows ανά τον κόσμο.
- Η μουσική των Gotan Project σφραγίστηκε από τη φωνή της Cristina Vilallonga, τόσο στο ντεμπούτο album τους, όσο και στα τρία που ακολούθησαν, με τελευταίο το «Tango 3.0» του 2010, ενώ από το 2001 έως το 2007 η Καταλανή τραγουδίστρια περιόδευσε μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου