Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Marsheaux: H electro-synthpop στα καλύτερα της

Της Ευφροσύνης Παυλακούδη

    Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, κι από ’δώ στο παγκόσμιο electro-pop χωριό: Οι Marsheaux, η Μαριάνθη και η Σόφη, έγιναν γνωστές στην Ελλάδα με το πρώτο τους single, ένα ρεμίξ του κομματιού Popcorn που είχαν πρωτοερμηνεύσει οι Hot Butter. Το κομμάτι γνώρισε ραδιοφωνική επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχοντας υπογράψει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Undo Records, το 2004 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο με το τίτλο Ebay Queen. Ο δίσκος είναι γεμάτος επιρροές από κλασσικά ηλεκτρονικά συκροτήματα όπως οι The Human League, Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) και Depeche Mode. Οι διεθνείς κριτικές για το δίσκο υπήρξαν θετικές. Το Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο Peekaboo, με αξιόλογη εμπορική επιτυχία παγκοσμίως, αλλά κυρίως σε Ελλάδα, Η.Π.Α και Μεγάλη Βρετανία. Στον νέο τους δίσκο διασκευάζουν δυο πολύ μεγάλες επιτυχίες των δύο προηγούμενων δεκαετιών: το Promise των When In Rome και το Regret των New Order. Παράλληλα με την ηχογράφιση πρωτότυπου υλικού οι Marsheaux πολύ συχνά μιξάρουν γνωστά κομμάτια από άλλους καλλιτέχνες όπως ο Moby, ενώ εμφανίζονται επίσης σαν guest Dj's σε διάφορα αθηναϊκά  και όχι μόνο club. Εμείς πρόσφατα τις απολαύσαμε στο πάρτυ του Bleep Web Radio στο Block 33.



     Πιο συγκεκριμένα:
  1. Το όνομα «Marsheaux» πώς προέκυψε;
Από τα ονόματά μας. Μαριάνθη και Σόφη.

  1. Ποιοι καλλιτέχνες / μπάντες σας έχουν επηρεάσει και γιατί;
Οι Kraftwerk, OMD, Gary Newman, Depeche Mode και πολλοί άλλοι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής και synthpop μουσικής, γιατί πολύ απλά με αυτούς μεγαλώσαμε, αυτά ήταν τα μουσικά μας βιώματα.        

  1. Τα καλά reviews  ή τα βραβεία, όπως π.χ. τα βραβεία για το artwork του PeekABoo, έχουν σημασία για τους Marsheaux;
Έχουν σημασία γιατί αναγνωρίζεται ο κόπος σου, από την άλλη μπορούμε  να ζήσουμε και χωρίς αυτά.

  1. Έχουν πει, κατά καιρούς, ότι θυμίζετε αρκετά Yazoo, OMD, Human League, Flock Of Seagulls, Psychedelic Furs, όλα αυτά τα ονόματα που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της ποπ των 80s, αλλά και Goldfrapp, Ladytron. Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε την μουσική σας;
Μεγάλη μας τιμή να το λένε αυτό, γιατί κάτι τέτοιο  είχαμε στο μυαλό μας. Να παντρέψουμε αυτά τα τόσο αγαπημένα μας ακούσματα, με μουσική για το σήμερα. Όσο για τους Ladytron και Goldfrapp είναι από τους καλλιτέχνες που εκτιμούμε πολύ.
H μουσική μας είναι electro-synthpop.

  1. Η συνεργασία με τους OMD πώς προέκυψε και τι σας άφησε ως εμπειρία;
Προέκυψε μετά τη συναυλία που έδωσαν στο Λυκαβητό πριν από 4 χρόνια. Από τότε είμαστε σε συνεχή επαφή και η συνεργασία ήταν το επακόλουθο της αμοιβαίας εκτίμησης. Χαρήκαμε πάρα πολύ όταν το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είχαμε αρχικά στο μυαλό μας.
  1. Υπάρχει θέμα βιοπορισμού στη μουσική ή είναι καθαρά θέμα έκφρασης;
Δεν υπάρχει αγωνία για το αν θα πουλήσουμε, αν αυτό εννοείτε. Περισσότερο είναι θέμα έκφρασης. Έχουμε την επιλογή να μην ασχολούμαστε με τίποτε άλλο.

  1. Θεωρείτε πιο διασκεδαστική διαδικασία την ηχογράφηση ενός δίσκου ή τις συναυλίες / live;
Το να παράγεις μουσική δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι διασκέδαση. Είναι έκφραση που φέρνει ικανοποίηση.  Όσο για τις συναυλίες, αυτό  είναι άλλη υπόθεση.  Εκεί προσπαθείς να επικοινωνήσεις αυτό που έχεις φτιάξει και να κάνεις τον κόσμο να περάσει καλά μαζί με εσένα βέβαια. Έχει σημασία και το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Για να είναι μια συναυλία επιτυχημένη χρειάζεται αλληλεπίδραση και ακομπλεξάριστο κοινό.

  1. Αν πατάγαμε play στο CD player σας αυτή τη στιγμή, τι θα ακούγαμε;
Σόφη: Mirrors “Lights and Offerings”
Μαριάνθη: The Naked And Famous “Young Blood”

  1. Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έχετε δει;
Σόφη :Δεν γίνεται να απαντήσω μόνο με μια. Δόξα το Θεό έχω βρεθεί σε πολλές υπέροχες συναυλίες.  Θα ξεχώριζα την συναυλία της   Alison Moyet πέρσυ στο Μέγαρο Μουσικής, τους  Erasure πριν κάποια χρόνια στο Λονδίνο ( αν και όσες φορές τους έχω δει είναι πραγματικά υπέροχοι), την συναυλία του Βrett Anderson μόνο με πιάνο και πολλές άλλες.
Μαριάνθη: Μια συναυλία που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι των Dead Can Dance, καθώς επίσης και τις 2 φορές που είδα τους Orbital. Και φυσικά κάθε φορά που βλέπω τους Depeche Mode.

  1. Ποιους μουσικούς ή ποια σχήματα ξεχωρίζετε αυτή τη στιγμή στην ελληνική σκηνή;
Τareq,  Etten και Niadoka .

  1. Πώς κρίνετε το downloading κομματιών ή ολόκληρων lp μουσικών; Προωθεί ή όχι την καλλιτεχνική δημιουργία στο χώρο της μουσικής;
Δεν είμαστε κατά του downloading. Άλλωστε αυτό είναι που μας  βοήθησε. Κάνοντας downloading μεταδίδεται η μουσική περισσότερο, καθώς αυτοί που ακούν συνειδητά, ανταλλάσσουν με αυτόν τον τρόπο μουσικά ακούσματα με τους ομοίους τους. Συνήθως  είναι αυτοί που μετά αγοράζουν το φυσικό προϊόν, εφόσον τους αρέσει βέβαια. Σημασία έχει να ακούει ο κόσμος μουσική όχι το πως θα την αποκτήσει.

  1. Ποιά τα σχέδια σας για το μέλλον;
Ένα νέο  lp και πολλές συναυλίες.

Info: Εκτός από τα φωνητικά τους προσόντα οι δύο κοπέλες παίζουν μια πλειάδα ηλεκτρονικών οργάνων. Πιο συγκεκριμένα η Μαριάνθη παίζει με τα MicroKorg, Minimoog, Roland SH101, YAMAHA CS01, ενώ η Σόφη παίζει με τα MicroKorg, KORG MS 10, Roland aJuno2, AKAI Ax80, ROLAND CR78.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου